Aktuellt

Bilindustrin i USA

En ganska ironisk vinkel på bilindustrins ekonomiska hälsa är att antalet människor som köper bilar i en allt större skal. Fortfarande är de tre stora företagen är i full drift och. Detta är en skarp kontrast till vad som har hänt med tillverkningsindustrin under de senaste två decennierna.

I början av 2000-talet blomstrade bilindustrin. De tre stora bilföretagen, GM, Ford och Chrysler gjorde mycket bra. De håva in rekordvinster och betalade väldigt lite i skatt. Hur kommer det sig att de kan göra stora vinster samtidigt som de betalar väldigt lite i skatt? Det visar sig att dessa stora företag inte bara har mycket pengar, men också en hel del politisk makt. Den amerikanska kongressen och många delstatsregeringar gynnar denna typ av arrangemang eftersom de gillar bilarna. Det är svårt att säga om dessa bilar är bättre för miljön, för i sanning finns det inget sätt att veta säkert. Men om man tittar på vad regeringen ger till de tre stora bilföretagen ändå, är det som att kasta pengar i avloppet.

Skattelagstiftningen

Det finns flera kryphål i skattelagstiftningen som har utnyttjats av dessa stora företag för att komma undan med att betala mycket mindre i skatt än de skulle om de var verksamma på en fri marknad.  När jag arbetade i skattelagstiftningen arbetade jag för skatteombud som arbetade för försäkringsbolag, bilföretag och naturligtvis stora regeringen. Alla dessa människor var enorma lobbyister, och kunde därför betala mycket lite i skatt eftersom deras kunder inte behövde betala några skatter. När jag började arbeta för försäkringsbolag och bilföretag, var jag ofta tvungen att anlita en skatt advokat för att hjälpa mig att stänga dessa kryphål. Skatteombuden var högavlönade och kunde därför betala mycket mindre i skatt.

Det är därför de tre stora har varit så framgångsrika på att kunna undvika att betala en hel del skatter. Problemet med bilindustrin är att Förenta staternas regering inte beskattar det som det skatter andra företag. När jag arbetade för dessa stora företag, tillbringade jag år studera skattelagstiftningen. Bilindustrin kan fungera som ett företag, men produktionskostnaden är också mycket högre. Du kan inte driva ett företag utan att göra en vinst. Poängen är att bilindustrin faktiskt är den mest beskattade industrin. Regeringen behöver inte politisk makt för att få dem att betala skatt, eller de skulle vara skyldiga att betala mycket mer i skatt. Så när dessa industrier engagera sig i vissa knep, de är i stånd att spara mycket pengar.

Människor som  köper bilar med förväntan att de kommer att betala mindre i skatt. Det verkar uppenbart att dessa människor försöker göra livet lättare för sig själva, men de sparar inte mycket pengar. När jag började min karriär, skulle jag säga att ungefär trettio procent av folket äger en bil. När jag lämnade skatterätts området visste jag att det var ungefär 25 procent av personerna som ägde en bil. De har fått en skattelättnad och regeringen har inte antagit en lag som gör att de måste betala mycket mer i skatt. Dessa människor vill vara en del av den amerikanska drömmen, men regeringen tillåter dem inte att komma vidare. Det är dags för oss alla att vakna upp och börja ta tillbaka vårt land.

Detta är en bra blogg hobbybloggen.bloggar.net om näringslivet.